Makeup ner(e)d

Recenzija: Arganovo ulje

/
17 Comments

Posljednjih godina Arganovo ulje se jako populariziralo u zapadnim zemljama, a razlog je jednostavan-prepoznata je njegova izuzetnost i dragocjenost.
Dobiva se od sjemenki drveta argana (Argania Spinosa) koje raste jedino na području jugozapadnog Maroka, a koliko je vrijedno govori i činjenica da je 1998. UNESCO stablo arganije proglasio svjetskom baštinom čovječanstva. Epitet koji je uvriježen za ovo ulje je ''tekuće zlato'' i to jednostavno govori koliko je ono vrijedno.
Zanimljiva je činjenica da je za jednu litru ulja po potrebno i do 100 kg plodova (!) zato i ne čudi njegova poprilično paprena cijena u odnosu na neka druga bazna ulja.

Ulje se dobiva klasičnim hladnim prešanjem sjemenki argana. Također se vrši prešanje sjemenki argana koje su prethodno prošle kroz probavni trakt koza te se dobiva ulje koje je pogodno za korištenje u kozmetičke svrhe ali takvo nije namijenjeno za oralnu upotrebu, odnosno za korištenje u prehrani.

Samo djelovanje arganovog ulja se temelji na visokim količinama nezasićenih masnih kiselina i tokoferola (vitamin E, najjači biološki antioksidans) koji blagotvorno djeluju na kožu, vraćajući joj elasticitet i ravnotežu vode i lipida u hidrolipidnom sloju. Zbog svog djelovanja dobra je prevencija nastanku bora ali i ublažavanju istih te zacjeljivanju ožiljaka jer potiče regeneraciju tkiva. Kao i svako drugo ulje, najbolje ga je nanijeti na vlažnu kožu (prethodno navlaženu hidrolatom, termalnom vodom ili običnom vodom) tako da koža u isto vrijeme dobije masnu i vodenu fazu.
Na kosu ga je najbolje nanijeti prije pranja kao pakung ili topli tretman te ostaviti da djeluje minimalno 30 minuta.


Na ulju koje ja imam je navedeno da je 100% prirodno arganovo ulje, dobiveno hladnim prešanjem bez ikakvih dodataka.
Prije korištenja ulja nisam bila upoznata s njegovim specifičnim mirisom i moram priznati da sam nakon prvog šnjufa ostala blago šokirana. Koristila sam i dosad razna ulja koja su obično imala neki specifičan ali ugodan orašast ili travnat miris no ovo je definitivno bilo nešto novo. Odmah sam išla guglati jer sam se poplašila da je ulje možda užeglo ali sam se brzo umirila jer sam svugdje naišla na žaljenja na taj neugodni miris.

Tad sam skužila da su sjemenke od kojih je dobiveno moje ulje definitivno prošle kroz kozji probavni trakt (if you know what I mean :D). Dakle, miris čistog arganovog ulja je neugodan i u početku se nisam mogla oteti tom dojmu, no moj osjetljivi nos je uspio nekako preći preko toga tako da sam kroz zadnja dva mjeseca ipak intenzivno testirala ovo dragocjeno ''tekuće zlato'' na sve moguće načine.


Pakirano je u bočicu od deblje, prozirne plastike što je jedan mali minus i bila bih mirnija da je pakirano u zatamnjenu staklenu ambalažu jer je to ipak najbolji način čuvanja ulja. Količina je 100 ml ulja, a cijena 36 KM u BioTime dućanu (Mepas Mall, Mostar).

Samo ulje je zlatno-žute boje, relativno rijetke konzistencije koja se brzo upija u kožu i ne ostavlja masan trag na njoj.

Na deklaraciji iza su sve potrebne informacije o porijeklu i načinu korištenja.


KAKO KORISTIM ARGANOVO ULJE?

-U ovom postu sam ga već spominjala kao jedno od baznih ulja koje koristim u homemade pilinzima.

-Nakon depilacije, kad mi je koža iziritirana nanesem arganovo ulje na čitavo tijelo (nakon tuširanja, na vlažnu kožu) te mi uistinu dubinski nahrani kožu koja bude jako mekana i sjajna.

-Koristim ga svako drugu večer kao noćni tretman, odnosno umjesto noćne kreme. Nanesem ga nakon termalne vode. Lice mi ujutro bude izuzetno hidratizirano, dubinski nahranjeno i povrati se živost kože. Bude sjajnija i zaglađenija, jednostavno osjetno ljepša. Uz kombinaciju s još par proizvoda (o kojima ću pisati u jednom od narednih postova o njezi kože lica) sam se napokon riješila suhih dijelova koji su mi cijelu zimu stvarali probleme. Napokon više nema ljuštenja kože i svaki puder mi ''sjeda'' puuuuno bolje.
Ulje mi nije izazvalo nikakve probleme na licu, iako je kao i mnoga druga ulja potencijalno komedogeno te zbog toga budite na oprezu ukoliko imate izrazito osjetljivo lice.

-Testirala sam ga i na kosi tako što bih ga nanijela pažljivo od tjemena do vrhova i ostavila da djeluje nekoliko sati prije pranja. Napominjem da je moja kosa (kao i koža) suha te mi odgovaraju sve vrste uljnih tretmana, tako i tretman arganovim uljem. Kosa mi nakon njega bude puno sjajnija, a uz to mi ne zamasti vlasište. Znam da su se neke cure žalile da ne mogu isprati do kraja ulje s kose i da im dodatno zamasti kosu no ja jednostavno nemam tih problema. Redovno koristim kokosovo ulje, a sad rotiram i arganovo a to je u mom slučaju rezultiralo kosom koja nikad nije bila zdravija i bolja, a i gustoća mi se popravila.


Na slici ispod možete vidjeti koliko je ulje rijetke konzistencije.


Sve u svemu, s arganovim uljem sam jako zadovoljna, imala sam velika očekivanja i nisam se razočarala. Na koži i kosi zbilja radi pozitivne promjene. Kao minus moram istaknuti neugodan miris, iako nije nešto jako bitno opet nije ni zanemarivo pa ukoliko ste osjetljivog nosa prije kupovine definitivno pomirišite. :)

Pišite mi svoja iskustva s arganovim uljem?

*PR proizvod


You may also like

Broj komentara: 17:

  1. Čuj PR :D
    Vidi ti Biotime-a kako prepoznaju potencijal blogerica ;)
    Super da si se vratila s postovima :)

    Molim te što što prije post o njezi lica imam problema s tim suhim dijelovima,svaki puder mi ih naglašava :/
    a najviše BHM serum.
    Koja je tvoja preporuka pudera koji ti je najmanje naglašavao suhe dijelove?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskreno sam se iznenadila kad su me kontaktirali, ali obzirom da sam već dosta kod njih kupovala i što me jako zanima i privlači malo alternativnija kozmetika bilo mi je izuzetno drago što sam dobila ponudu oa surađujemo. :)

      Post o njezi lica je upravo objavljen, nadam se da će ti biti od koristi.
      Što se tiče pudera, skroz mi je žao ali jednostavno nemam preporuku. Meni niti jedan puder nije bio ni blizu dobar kad mi se lice perutalo, svi se hvataju za te dijelove i ističu ih. Najbolje možda pokušati s nekim silikonskim primerom (ArtDeco ima solidne baze za pudere), a uz to rješavaj perutanje uljima, serumima, kremama (što god misliš da će najbolje odgovarati potrebama tvoje kože).

      Izbriši
    2. Super,hvala na odgovoru.
      Bolje izgleda se bavit uzrokom i riješavat ga,nego tražit čudo puder :D

      Izbriši
  2. Uh sto bih volela ovo da prob. Planiram vec neko vreme da nabavim neko arganovo ulje. Sada cesto koristim kokosovo za kosu i super mi je!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da i ti voliš kokosovo :) Svakako isprobaj i arganovo kad budeš u prilici!

      Izbriši
  3. Arganovo ulje je super za sve i svašta :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo se ulje čini baš super, malo me cijena kopka, al možda ga ipak probam.. možda :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Već dugo ga gledam na policama CM-a i stvarno je osjetno skuplje od ostalih ulja, mada se sve do sad nisam zapitala zašto je to tako :) Definitivno je na mojoj wishlisti i trebam ga nabaviti, jer sam čula samo riječi hvale za njega!

    OdgovoriIzbriši
  6. slažem se za komentar da bi bilo bolje da je u tamnoj bočici al dobro, ja sam se mislila da si kupim arganovo ulje ali uvijek mi je nešto drugo veći prioritet XD ja nemam suhu kosu, naprotiv, no pola kose mi je jako suho (od pola glave) prema vrhovima, vjerojatno radi ne-odustajanja od crvene boje kose, pa joj dobro dođe koja uljna maska :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa da, uvijek možeš nanositi maske samo od pola kose prema vrhovima, da zagladiš suhi dio :)

      Izbriši
  7. odlična recenzija. ulje ću svakako probati

    OdgovoriIzbriši
  8. Volim kada naucim neke nove stvari. Za ovo ulje npr.nisam nikada cula, ali vidim da bih ga trebala isprobati ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E baš mi je drago da si se zainteresirala. Ukoliko nisi osjetljivog nosa, od srca ti ga preporučam :)

      Izbriši
  9. Evo valjda jedino arganovo ulje nisam probala, a ulja uzasno puno koristim. Sigurno cu ga probat,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Lenka isprobaj svakako :) Možeš i u trudnoći protiv strija :) :P

      Izbriši