Makeup ner(e)d

Njega kože lica #2

/
36 Comments

Prije nešto više od godinu dana pisala sam prvi post na temu njege kože lica a u međuvremenu se moja rutina poprilično promijenila tako da je vrijeme da napišem ovaj update-post.
Moja koža je i dalje suha, osjetljiva s nekim sitnim nepravilnostima kojih se pokušavam riješiti. Dehidriranost je česta uz pojavljivanje suhih ''pečata'' i perutanja. Kronično joj fali vlažnosti, te čim ju preskočim nahraniti osjećam neugodno zatezanje.

Otkad pišem ovaj blog (i čitam druge) puno toga sam naučila o koži. Malo po malo uvodim promijene u svoju rutinu i testiram svašta nešto, a posljednjih nekoliko mjeseci konstantno koristim skupinu proizvoda o kojoj ću vam pisati u ovom postu. To malo društvance mi je puno pomoglo u rješavanju isušenosti i perutanja, te držanja mitesera pod kontrolom.

Najbitnije promijene koje su rezultirale jako pozitivno su: intenzivno korištenje ulja (u noćnoj njezi kože), te kreme i maske na bazi kiselina umjesto mehaničkih pilinga.



Svoj dan (odnosno jutro) započinjem proizvodima sa slike iznad:

-Afrodita Young&Pure pjena za umivanje mi služi za uklanjanje ostataka ulja s kože kojeg nanesem prije spavanja. Jako je blaga, jednostavno se ispire i dobro očisti lice. Ima skroz neutralan i nježan miris. Ne isušuje mi lice ništa više nego sva druga sredstva za umivanje (meni i voda isušuje lice), tako da mi je to zanemarivo jer ionako nakon nje sljede proizvodi koji mi vraćaju kožu u normalu. Cijena je oko 8 KM.

-Avene termalna voda je nešto što koristim baš odavno i volim je uvijek imati pri ruci. S njom prskam lice nakon umivanja (i još puno puta tokom dana), umiruje crvenilo i iritacije, vlaži, rashlađuje i jednostavno pruža osjećaj ugode na koži. Cijena ovog pakiranja od 150 ml je oko 12 KM.

-Vichy Capital Soleil Face Velvety Cream SPF50 je najnovija krema u ovoj postavi i koristim je nešto manje od mjesec dana tako da još ne mogu donijeti baš pravi pravcati sud o njoj. Dugo sam koristila Avene Rich Hydrating Cream SPF30 kao dnevnu kremu i s njom sam bila skroz zadovoljna, no htjela sam isprobati nešto drugo za ovo ljeto. Odluka je pala na ovu kremu i još nemam primjedbu na nju. Brzo se upija i ne ostavlja nikakav trag, osim prirodnog sjaja kože (dakle nema matirajućeg efekta). Nije mi izazvala nikakav nered na licu. Cijena u našim ljekarnama je oko 30 KM, a ja sam je platila nešto manje na sniženju, na Feelunique stranici. Količina je 30 ml.


Nakon napornog dana za moju kožu slijedi večernji ritual:

-Garnier micelarna otopina mi služi za skidanje šminke ''u grubo'', a ono što ne uspije odstraniti micelarna odstranjuje blazinica natopljena nekim uljem. :) Nakon uklanjanja šminke lice umijem Afroditinom pjenom i ponovno pređem blazinicom natopljenom micelarnom otopinom da toniziram kožu.
Isprobala sam i potrošila razne micelarne otopine (Bourjois, Loreal, Garnier, Avene) i iskreno-meni je to sve isto. Uopće nisam primijetila nikakvu bitnu razliku u efektu, tako da sad stalno obnavljam ovu Garnier jer mi je najjeftinija i najisplativija, a radi svoj posao. Čisti i tonizira kožu skroz pristojno. Košta oko 10 KM, a količina je izdašnih 400 ml.

Nakon micelarne lice naprskam termalnom vodom (zaboravila sam je ubaciti i u ovu ''večernju'' skupinu na slici), te na tako vlažno lice jednu večer nanosim jedno od trenutno dva omiljena ulja za kožu-ulje koštica marelice ili arganovo, a drugu večer Avene Cleanance K kremu, te rotiram ta tri proizvoda.

-Primavera ulje koštica marelice sam počela koristiti prije pola godine i prvih nekoliko mjeseci sam koristila isključivo to ulje, tako da ga sad mogu realno procijeniti. Kupila sam ga u Bio Time-u, a i platila oko 30 KM. Bila je to nepromišljena i impulzivna kupovina, a od trgovine do stana sam se pitala što mi je bilo da dadnem tolike pare za bočicu ulja. No, nakon samo par tjedana se ispostavilo da vrijedi svake lipe, i sad bih definitivno radije kupila skupo i kvalitetno ulje nego hidratantnu kremu.

Ulje dolazi u staklenoj, zatamnjenoj ambalaži. Nešto je viskoznije teksture (poput maslinovog) tako da se jaaako sporo troši. Potrebno ga je mala količina za cijelo lice i vrat. Nakon što ga nanesem, kružnim pokretima prstima izmasiram lice te ostavim ulje da se upije (upije se kroz nekih desetak minuta). Miris mu je neutralan, pomalo orašast.
Ulje koštica marelice je iznimno cijenjeno i ima nevjerojatno puno pozitivnih učinaka na kožu i na čitav organizam. Dobiva se drobljenjem koštica marelice i između ostalog sadrži vitamin B17 (koji se po nekim studijama smatra pozitivnim čak i u borbi protiv zloćudnih bolesti). Takve informacije ipak uzimam s rezervom, no ono što sa sigurnošću mogu potvrditi je njegovo pozitivno djelovanje na moju suhu i osjetljivu kožu. Jednostavno, nakon par tjedana korištenja suhi dijelovi kože su počeli nestajati. Razlika je za mene bila očigledna-koža dubinski nahranjena, zdrava, bez perutanja i crvenila, elastična i sjajna.

-Avene Cleanance K je idući saveznik kojeg koristim svako drugu/treću večer. Zanimanje za ovu kremu mi je probudila jedna od najdražih blogerica s ovom recenzijom. Uglavnom, radi se o kremi s kiselinama koje vrše kemijski piling kože. Kod Babushke pročitajte sve detalje o njoj, a ja ću samo ukratko napisati svoje iskustvo. Kremu sam počela koristiti nekad u veljači (tad mi je lice bilo u lošijem stanju). Prvih desetak dana sam ju koristila svaku večer no to se pokazalo previše agresivno i rezultiralo je čistim porama s manje mitesera, ali i preosjetljivošću kože. Po danu sam koristila kremu s visokim SPF no i dalje je to bilo agresivno. E, onda je došlo ovo ulje iz priče iznad te sam počela rotirati ta dva proizvoda i počela sam koristiti kremu svako drugu večer. Ta kombinacija se pokazala dobitnom jer mi je koža izgledala sve bolje i bolje. Nakon mjesec dana, napravim pauzu od ove kreme na nekih desetak dana, i onda opet sve ispočetka. Sve u svemu, jako sam zadovoljna i sretna jer sam pronašla nešto što mi super funkcionira i daje vidljive rezultate.

-Arganovo ulje i moje iskustvo s njim sam detaljno opisala u ovom postu.


I za sam kraj-dva specijalca na slici iznad:

-Pranarom eterično ulje čajevca imam za ''nedajbože'' u slučaju bubuljice ili neke potkožne akne koje mi se najčešće pojave uslijed nekog vanrednog stresa. Vrlo brzo isuši i izvuče upalu. Cijena mu je oko 40ak kuna (kupujem ga u Hrvatskoj jer Pranarom eterična ulja nažalost nisam pronašla kod nas).

-Andalou glikolna maska, još jedan proizvod kupljen nakon Babushkine recenzije (sve što ona nahvali ja moram kupiti :D). Maska na bazi glikolne kiseline koju koristim po jednom u onom periodu od desetak dana kad pravim pauzu od Avene Cleanance K kreme. Na meni djeluje poprilično intenzivno, pore nakon nje bude čiste k'o sunce, ali mi je dosta i isušujuća zato je ne koristim često. Kožu nakon skidanja maske odmah moram obilno nahranim uljem i onda to sve skupa izgleda odlično. :)

Ovaj dugački post zaokružujem kolažem fotografija mog tena kroz period od posljednjih pola godine. To o čemu ja cijelo vrijeme pišem je jako teško uhvatiti na fotografijama i razlika je naravno puno vidljivija uživo, ali eto bar donekle možete primijetiti poboljšanje u vidu čistoće, sjaja i zdravlja kože.



Nadam se da vam post nije bio previše dugačak i da će bar nekomu biti od koristi.

Pišite mi koji su vaši omiljeni proizvodi za njegu lica?

Do idućeg čitanja :*


You may also like

Broj komentara: 36:

  1. Kao da pričaš o mojoj koži,isti tip isti problemi :/
    Muče me miteseri po nosu samo,a ostatak suh,suh,suh.
    Jesi probala išta drogerijsko da je pomoglo s mitaserima,maske neke,bilo šta jeftinije od ove čudotvorne kremice.
    :)
    Post kvalitetan,obrve divne :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako mi je žao što tek sad odgovaram na ove komentare, ali iz nekog razloga sam preskočila odgovoriti komentare na ovom postu i to tek danas skužila. Uglavnom-miteseri su najupornije gadosti i s njima nema nekog trajnog rješenja osim održavanja lica čistim. Što se tiče maski možda je najjednostavnije i najjeftinije pokušati s glinom (za suhu kožu je bolja bijela glina jer manje isušuje).

      Izbriši
  2. post je odličan, ova kategorija mi je jedna od omiljenijih :)
    vidi se poboljšanje tena, ja primećujem razliku :)
    koristimo par zajedničkih stvari u nezi lica. čistači su meni
    najbitniji, i smenjuju se, trenutno rotiram par weleda stvarčica :))
    isto volim ulja u nezi lica kao i voćne kiseline :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Slična je i moja rutina što se lica tiče :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Za umivanje koristim Baleinu pjenu, mislim da sam ju isto vidjela kod Babushke xD I nedavno sam počela povremeno koristiti ulje marelice za kožu lica, moja nije suha nego mješovita, ali svaka koža zahtijeva dobru hidrataciju i ovo ulje je vrhunsko za to! Samo, moje je bilo puno povoljnije, 30-ak kn u Kemigu, piše da je hladno prešano, tamna staklena bočica, 100ml je pakiranje pa me malo iznenadilo da si svoje toliko platila :O
    A na kiseline nikako da se prebacim, držim se maski s glinom što se čišćenja tiče, ali kad vas dvije obje o njima pišete moram i ja probati, u vas imam povjerenja :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Razlika je u tom što je tvoje ulje marelice (znači od plodova marelice) a ovo koje ja koristim je od koštica marelice, zato je toliko skuplje, :) Super za maske s glinom, to je isto dobro rješenje :)

      Izbriši
  5. Hej pokusavala sam ti poslat poruku na fejsu ali nema sanse. Evo ovdje cu napisati moje iskustvo. Imam isti tip koze, suha, zategnuta, crvenilo, ispicalo, imam osjecaj da se nekad ljusti. =-O Uglavnom, kupila sam loreal triple active nutrition i triple active hidratantna krema za dan u apoteci i pocela ih redovno koristiti i pokazale su mi se fantasticnim. Sve se sredilo, samo na lijevoj strani na jagodici ostalo crvene kao tackice, nisu bubuljice tipicne nego kao kruzici sitni, malo tvrdji. Pokusala sam pilingom da ih se rijesim ali nista. U apoteci mi magistra dadne dio svoje kreme koja se zove diprogent borogal, to je ona sve smuckala i kako sam to pocela korisiti tu kombinaciju, fantasticno. Moja snajka koja je isto magistra mi je rekla da tu diprogent ne koristim previse jer je to ustvari lijek i da mogu ponekad staviti i jekoderm mast. I stavim je nekad jer je bas bas masna i sto mi smrdi na ribu. To je to sto ja koristim, a da djeluje za malo love. Raspisah se. Mozda nekome pomogne. Amra O. ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Amra što si napisala svoje iskustvo! Nadam se da je nekomu bilo od pomoći :)

      Izbriši
  6. P.S. jos koristim tonik balein za suhu i osjetljivu kozu i super je, ne isusuje uopce. I da i ja sam prezadovoljna garnier micelarnom. Jos nesto, moje iskustvo, kupila sam bila na preporuku prijateljice himalaja herbals nourishing skin cream i bezveze mi je. ;-)

    OdgovoriIzbriši
  7. baš se vidi poboljšanje tena, zdravije sada izgleda :)
    Razumijem te da te i voda isušuje, probaj iskuhavati vodu, da, malo je kompliciranije nego prati lice tekućom, no mene ipak nešto manje tako isušuje

    OdgovoriIzbriši
  8. potpisujem komentare za promjenu tena, baš se vidi poboljšanje :)
    volim pročitati postove o njezi lica, iako je moja koža mješovita, no ponekad i ja koristim ulja za noćnu njegu pošto su mi obrazi suhi i to im jako dobro dođe :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uživo je razlika još više vidljiva! Ulja su moćna ako se koriste na pravi način :)

      Izbriši
  9. jako si lijepa bez šminke, to prvo moram napisati :)
    imamo sličnan tip kože, ali tvoja je njega puno kompleksnija i drago mi je da se rezultati vide :)
    moj ten je više manje čist, tak da mi je njega jednostavna - umivanje mlakom vodom ujutro i navečer + krema, pilinig 1-2x tjedno i micelarna (isto Garnier :D) za skidanje šminke. iii koža lica mi je super:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno!
      Ma nije bitno koliko je njega jednostavna ili kompleksna, bitno je da svatko pronađe za sebe ono što mu idealno odgovara :)

      Izbriši
  10. Stvarno je vidljiva razlika u odnosu na prošlih mjeseci. :) Imam mješovitu kožu koju je baš teško održavati (masno čelo i nos, proširene pore, miteseri, povremene akne, normalni obrazi, suho područje oko usana i brade s vratom). Ne znam što bih od sebe. :D Za umivanje koristim Balein blagi peeling gel i Avonov Complete Balance gel za pranje mješovite kože; a od dnevne/noćne kreme trenutno koristim hidratantnu kremu od Alve. Isto tako koristim i Elixir ulje za lice. Balein serum (onaj plavi hidratantni). Avonov ClearSkin za prištiće (15 ml). Svašta koristim, hehe. ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Super ti je ten to se vidi iz aviona :-D privukla si me sad sa Andalou maskom , već vidim da je to nešto što mi trebaaa.. a i sviđa mi se ova Afroditina pjena , mislim da cu je nabaviti :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Afroditina pjena mi je odlična, super skine i ostatke šminke na očima. Garnier micelarnu isto volim i stvarno se najviše isplati :) I def moram isprobati neku masku s kiselinama, možda bude baš ova Andalou jer ju hvale na sva usta.

    OdgovoriIzbriši
  13. I meni se sviđa Garnier micelarna, pogotovo zato što se za iste novce kao i sve ostale drogerijske dobije duplo više proizvoda, a, kao što ti kažeš, sve rade istu stvar.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ma krasna ti je koža bila prije, a sada još više jer izgleda zdravije! ;)
    Ja sam konačno pronašla kombinaciju proizvoda kojom sam izuzetno zadovoljna a najbitnije je da se rezultati vide. :D
    Andalou masku nikako da naručim, sad bi pa ne bi.. :D morat ću na jesen ako opet nešto ne uleti. :rolleyes: :D

    OdgovoriIzbriši
  15. I ja sam dosta toga izmijenjala na bolje otkako citam blogove, o preparativi bas volim da citam a posebno o svemu sto poboljsava izgled tena tako da bude cisci i zdraviji. Najveca promjena koju sam ja uradila jeste da 100% temeljnije skidam sminku, hvala bogu na micelarnim.. Oduvijek koristim Biodermine a sad sam kupila Avene, bila je na popustu ona od 400ml pa sam se za nju odlucila (70kn). Isto kao i ti zamijenila sam mehanicke pilinge sa kiselinama, andalou maska - nazalost potrosena ali mi je bila odlicna, kupit cu je ponovo nekad...i Avene cleanance K. Effaclar duo je najbolji za umirivanje pms potkoznih akni. Preko dana bih htjela jos da pronadjem neku kremu bez spf-a jer mi svaki puder ima spf pa ne mogu razmisljat po sastojcima jel se ponistavaju :D Sad koristim LRP effaclar mat ali sigurna sam da ima boljih. Jos jedna maska koju koristim je mask of magnaminty. Povremeno uvece predjem tonikom od ruzine vodice... Cistim lice LRP effaclar gelom ali on ponekad isusuje, pa bih htjela nesto blaze.
    Sve u svemu, zadovoljnija sam nego sto sam bila ali ima tu jos promjena koje bih mogla uvesti, za pocetak sredstvo za umivanje i dnevna krema bez spf-a.

    (Jesam formalan komentar napisala:P) :* Lijepa siiii <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E drago mi je da si se raspisala, nadam se da će netko s problematičnijom kožom pročitati ovo (il' još bolje otići na tvoj blog i naći još dosta toga korisnog)! Znam da je potraga za savršenim proizvodima duga i mukotrpna, osobito kod nešto zahtjevnijih tipova kože od mog, pa je svaka preporuka zlata vrijedna.
      I fala oko moje :))

      Izbriši
  16. Nakon tvoje recenzije sam kupila kokosovo ulje.
    Svako 3.večer na očišćeno lice namažem malu količinu.
    iiii prosto nemogu da vjerujem da nema više perutanja po čelu i bradi :D :D
    Nakon samo par mazanja,nestalo.
    Tako sad lijepo izgleda kad stavim puder.
    Oduvijek mi se ljuštila koža,presuha,užas. nijedna krema nije pomagala.
    pa što mi neko prije nije rekao da se ta ulja po koži stavljaju :D
    Eto pa hvala ti na preporuci kroz recenziju
    i da, za kosu ga koristim divno je! :)
    :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Ne nanosis neku dnevnu kremu ispod vichy kreme sa spf?

    OdgovoriIzbriši
  18. Ne nanosis neku dnevnu kremu ispod vichy kreme sa spf?

    OdgovoriIzbriši