Makeup ner(e)d

Borba protiv uraslih dlačica i/ili celulita: DIY uljni piling za tijelo

/
43 Comments

Stigla nam je sezona češćeg depiliranja/brijanja, a to za mene znači sljedeće: rat s uraslim dlačicama.
Zbog suhog tipa kože i pojačane dlakavosti svako uklanjanje 'krzna' kod mene rezultira mnoštvom prištića i fleka par dana nakon depiliranja kada dlačice iznova izbijaju. Pretpostavljam da vas većina zna koliko je to dosadno, estetski neprihvatljivo, često i bolno pa se ja svim silama trudim pomoći vlastitoj koži da ti periodi prođu što bezbolnije. Ono što mi se pokazalo najboljim za tu svrhu su pilinzi s grubim eksfolirajućim česticama koji kao bazu imaju ulje ili kombinaciju ulja.

Pilizni ovog tipa osim što jako dobro uklone odumrle stanice s površine, ujedno dubinski nahrane i omekšaju kožu te time sprječavaju urastanje dlačica, odnosno olakšavaju dlačicama izbijanje na površinu. Pomoću pilinga vršimo i pravu mehaničku masažu te time ujedno pokrećemo mikrocirkulaciju kože, odnosno potičemo brži protok krvi što je itekako poželjno i u borbi protiv celulita. Zbog toga su mi ovakvi pilinzi srcu još draži-dvije gadne i dosadne muhe rješavam jednim udarcem. :) Pokrenuta cirkulacija se jasno očituje crvenilom kože (nekad čak i laganim peckanjem) što je (pozitivan) znak jakog prokrvljavanja tkiva.


Ovakav piling koristim jednom tjedno, dok ostale dane radim masažu s četkom (no o tom ću više pisati u postu koji će biti posvećen samo celulitu). Nakon pilinga koža mi bude nevjerojatno mekana i elastična, a najbolje od svega je to što ga možemo napraviti od sastojaka koje vjerojatno svi uvijek imamo u kuhinji. Poanta je pomiješati neko prirodno eksfolijacijsko sredstvo i ulje, a dodavati možete doslovno što vam god padne na pamet-kavu, šećer, eterična ulja, razne kombinacije običnih ulja itd ili pak jednostavno uzeti samo maslinovo ulje i sol/šećer i koristiti samo to dvoje. Kako god vam je draže. Kombinacija koja se meni pokazala odlična je ova sa slike iznad, a recept je jednostavan:

-3 žlice krupne morske soli (sredstvo za eksfolijaciju)
-1 žlica šećera
(sredstvo za eksfolijaciju)
-1 žlica arganovog ulja (izuzetno blagotvorno i hranjivo za kožu, detaljan post o ovom ulju će biti uskoro na blogu)
-2 žlice kokosovog ulja (miješa se u sve :D, detaljno o ovom ulju sam pisala u ovom postu)
-2 žlice ulja bršljana
(poznati saveznik u borbi protiv celulita i proširenih vena).

Ovo su samo neke okvirne mjere, vi slobodno sve sastojke dodajite odokativnom metodom dok ne dobijete teksturu koju želite. Ova količina pilinga mi je dovoljna za dva korištenja, a čuvam ga u hladnjaku. Koristim ga tako što ga nakon tuširanja dok sam još uvijek u kadi, kružnim pokretima umasiravam u vlažnu kožu. Na svakoj nozi se zadržim cca. 5 minuta, te isperem vodom. Kožu ne posušujem ručnikom nego pustim da se sama osuši i da tako što bolje upije ulja.

Cijeli uber komplicirani postupak pripremanja pilinga sam popratila fotografijama :D

1. U posudicu sam dodala krupnu morsku sol i šećer:


2. Zatim sam žlicom dodavala ulja:


3. I na kraju sve dobro izmiješala:


Ta-da...Piling je gotov!





Pišite mi kako vi rješavate probleme urastanja dlačica. Koristite li pilinge?

Do idućeg čitanja :*



You may also like

43 komentara:

  1. čim ugrabim slobodno vrijeme ima da se istrljam ovim haha

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan post.. Koristim piling za tijelo s arganovim uljem i ne mogu to ulje dovoljno nahvaliti <3 Ovaj DIY je odlična jeftinija alternativa spomenutom pilingu i sigurno ću ga i sama isprobati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je čuti da ga i ti koristiš! Isprobaj svakako, skroz je jednostavno a efektno :))

      Izbriši
  3. Evo jos jedne s istim problemom,suha koza i pristici...gahh...ja pravim piling s maslinovim uljem,secerom i kukuruznom krupicom =) odlicno funkcionira ..kasnije kada se koza osusi jos nanesem neko hranjivo ulje ili mlijeko za tijelo koje trenutno imam i puno ljepse koza izgleda...a sto se osjecam bolje da i ne govorimm =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Suosjećam :/ Radila sam i ja s maslinovim uljem, isto je super skroz :)

      Izbriši
  4. Ooo ponekad mislim da mojim nogama nema spasa :( Nakon svake depilacije mali milijun uraslih dlačica, a zadnja dva puta su se stvorili upalni procesi da sam se već spremala na ''rezanje''.
    Par puta sam napravila piling od kantarionovog ulja i šećera, koža je bila super mekana, ali nikako nemam u navici redovno ih obavljati. Sad ću se posebno potruditi biti redovna, jer drugačije neznam kako otkriti noge sad kad ugrije, doslovno su mi pune flekica i modrila.
    Super mi je kad ovako uletiš s nekom zanimljivom i poučnom temom :) Svaka čast :)
    Ivana, Mostar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma znam sve, tako je i kod mene bilo pogotovo dok sam pokušavala uklanjati dlačice s epilatorom. Sad sam krenula sa šećernom pastom pa ću vidjeti ima li pomaka.
      A pilinzi su mi neizostavni, puno ali puno bolje stanje bude kad ih redovno koristim, probaj i ti bit uporna :)

      Izbriši
  5. Pravim piling od kukuruzne krupice i meda, on mi puno više odgovara od ijednog ulja koje sam koristila :) i da, nastojim što manje koristiti britvicu, a što češće čupam dlačice voskom. Ne koristim trake koje već imaju vosak, nego onaj vosak koji namažeš na nogu u smjeru suprotnom od rasta dlačica, prisloniš traku i povučeš u smjeru rasta dlaka. Baš zbog tog povlačenja u smjeru rasta dlačica one normalno rastu i puno manje mi urastaju, a ima i super recepata za domaće smjese umjesto voska :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E super ideja, idući put ću i ja kombinirati med. Meni čak najmanje urastaju kad brijem s britvicom ali tu dolaze drugi još gadniji problemi :D Sad sam trenutno na šećernoj pasti, pokušavala sam i s voskom jedno vrijeme ali nije bilo nekog napretka. A šta ćemo, život-borba :D

      Izbriši
  6. Malo sam lijena za ovo ali moralo bi se probat :))) imam sve ovo osim krupno mljevene soli pa cu nabavit :*

    OdgovoriIzbriši
  7. Probala razno-razne vrste pilinga,moram priznati da ovaj nisam,ali ni jedan do sada nije urodio polodom. Tako da je moja konacna odluka bila ILP- i sad sam super :DDDDDDD. Nema više pilinga,voska,šečera,egipatske-ništa nije pomoglo :(,ali zato ILP-fercera :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, i ja bi rado neku trajnu metodu ali za to ću se morat strpiti još koju godinu.

      Izbriši
  8. super ideja,i ja sama mućkam svoje peelinge :)

    OdgovoriIzbriši
  9. dobra je ovo stvar, radim i ja ove uljane, samo što sam lijena da radim redovno pa mi opet urastu dlačice i iščešem se do krvi po nogama :/ lijepa zima... :D
    imala sam neko baleino ulje kokos koje mi se nije sviđalo kad se mažem njime, usmrdi mi se nakon nekog vremena, pa od njega sada radim piling. samo nek se troši..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, fuj! I onda tjednima zarasta fleka od prištića -.- Zima je blažena što se toga tiče :D

      Izbriši
  10. Kao i uvijek odlican post!
    Sad da te pitam :D gdje kupujes arganovo ulje?
    Matea

    OdgovoriIzbriši
  11. Meni je palenta jedan od boljih pilinga, ali ću probati i ovaj :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koristila sam i ja prije palentu, sol mi je grublja pa mi više odgovara :)

      Izbriši
  12. Odličan post, ja pravim jedan piling na sličan način. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga, da li ovaj piling moze da se napravi da stoji u teglici duze vreme ili se secer i so rastope ako stoji posle nekog vremena? Pozz

    OdgovoriIzbriši
  14. Odgovori
    1. Imaju svi detalji o kokosovom ulju i mjestima gdje kupujem/naručujem u ovom postu http://www.makeupnered.com/2014/01/kokosovo-ulje-i-sve-njegove-blagodati.html

      Izbriši
  15. radila sam ovaj piling,super je, samo nisam redovna u tome,nakon nekog vremena i zaboravim,ili mi se neda, ali vrijeme mi je da pocnem s tim opet :D ii za depilaciju mozete isto koristiti šećernu pastu,tj. Egipatska depilacija, i super je za osjetljivu kožu i za urasle dlake :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trenutno i ja idem na egipatsku depilaciju, ali mi i dalje urastaju pa moram biti uporna s pilingom..

      Izbriši
  16. Meni nema pomoći..i da se jednom mjesečno obrijem opet sve pourasta.. Zeznuo me epilator prije 6 godina i od onda.... dovoljno da kažem da nosim duge hlače i po ljeti i da ne idem na more. Ništa mi ne pomogne.Čak ni 5 tretmana laserom nije pomoglo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, žao mi je to pročitati. Suosjećam, to je stvarno dosadna gamad!

      Izbriši
  17. sviđa mi se :D probala sam piling s kavom i bio mi je ok (ali kavu češće koristim za masku za lice)
    ja nisam pretjerano dlakava, niti mi je koža osjetljiva, no urasle dlačice iskopaju živce. Tako, ovo definitivno isprobavam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti je zanimljivo, i ovdje možeš umiješati kavu-dobra je za celulit :)

      Izbriši
  18. Mislim da si se preopteretila celulitom :-)
    Ti si jako lepa devojka tako da celulit moze samo da ti pljune pod prozor ;-)
    Palenta i med, to ja koristim od pilinga, a za dlacice, cula sam da je dobro suvim peskirom malo istrljati tu oblast gde su urasle. Nisam probala, jer se ne depiliram, zbog kapilara, ali poznati su mi problemi koje devojke imaju od depilacije, i zaista je to tuga jedna. :/
    Onaj ko hoce da se obogati u kozmetickoj industriji, treba da radi na leku za ovo.
    Puno pozdrava, Alekta :-)

    OdgovoriIzbriši
  19. Čitam vaša iskustva pa mi dođe da sve pomiješam... i palentu i sol i šećer i sva ulja i med i kavu... :D

    OdgovoriIzbriši