Makeup ner(e)d

Njega kože lica

/
52 Comments
Dosta cura mi je pisalo da bi voljele na mom blogu čitati malo više o preparativi i mojim navikama u njezi kože pa sam odlučila napisati ovaj post u kojem ću vam pokazati proizvode koje koristim i pomoću kojih održavam zdrav ten.

Koža mog lica bi se mogla svrstati u normalan do suhi tip, često je dehidrirana a ponekad se proizvodnja sebuma pojača na području nosa pa on postaje mrvicu 'masniji' iako su takvi periodi rijetki. Hvala Bogu i dobrim genima, nikad nisam imala nikakvih problema s licem u vidu akni, prištića i sl. no miteseri su tu i gnjave me kao i većinu djevojaka u mojim godinama, te mi nekad zna izbaciti pokoji sitni prištić, a to obično bude uslijed hormonalnih promjena ili stresa.
Ono što sam s godinama spoznala je to da mi je koža izrazito osjetljiva na temperaturne promjene, a to se očituje u vidu crvenila. Prvo sam sumnjala na rosaceu no obzirom da se to ne događa samo od sebe, niti mi nakon toga pucaju kapilare onda sam zaključila (uz pomoć drage Dear Skin) da ipak nije toliko ozbiljno da bi bila rosacea, nego jednostavno preosjetljivost kože. Rješenje sam pronašla u korištenju kvalitetne kreme za lice u kombinaciji s puderom, a UV zaštita je obavezno pojačana u periodu proljeća i ljeta.


Dakle, pretpostavljam da svi već znaju da odrediti tip kože nije tako jednostavno, te da se na jednom licu mogu nalaziti zone i svaka od njih može biti različitog tipa kože, npr. vjerojatno je svima dobro poznata opcija izrazito masnog čela, nosa i brade (T-zona) u kombinaciji sa jako suhim i zatežućim obrazima. Zbog toga je jako bitno ne očekivati od jedne kreme neka čuda, jer ukoliko imate neke od ovih problema najbolje je kombinirati različite proizvode, npr. na masnoj T-zoni koristiti matirajuću kremu, a na suhim obrazima bogatiju hidratantnu kremu ili serum. Također postoji mogućnost dubinski masne kože koja se ljušti i isušena je na površini pa je u tom slučaju najvjerojatnije tip kože masni ali i dehidrirani, te su tad hidratantni serumi dobro rješenje jer vraćaju vlažnost koži a ne maste ju dodatno. Takvih kombinacija može biti jako puno pa je bitno svakom licu pristupati individualno i isprobati što mu od proizvoda odgovara.

Kod mene, njega lica započinje uklanjanjem šminke. Koliko god većini ljudi bilo normalno da se šminka OBAVEZNO i bez izgovora skida s lica svaku večer, znam da ima dosta cura koje to ne rade tako da ću ja opet napomenuti. Ključno je da koža bude čista i da diše bez šminke (bar po noći kada se čitavo tijelo regenerira), jer se jedino tako stanice mogu obnoviti i normalno funkcionirati. U protivnom pore ostaju začepljene, stvaraju se neprirodni uvijeti na koži u kojima se lako i ubrzano razvijaju mikroorganizmi što rezultira aknama, miteserima i potkožnim upalama. Šminku možete očistiti sa raznim sredstvima, a ja već godinama prakticiram gelove za umivanje jer su mi najjednostavniji a osjećaj čistoće poslije njih mi je najdraži. Šminku s očiju skidam mlijekom za čišćenje, a piling lica radim jednom tjedno jer mojoj koži tako najbolje odgovara.


Afrodita Clean Phase mlijeko za čišćenje koristim dugo vremena i jako sam zadovoljna s njim. Jako je nježno i ne nadražuje oči, a sadrži provitamin B5 koji dodatno njeguje i vlaži kožu. Isprobala sam i par micelarnih otopina ali mi mlijeko ipak najviše odgovara zbog toga što s njim nema osjećaja zatezanja na okoloočnom području.

Avene Gentle gel cleanser je jako blagi gel za umivanje koji je jedan od par proizvoda preparativne kozmetike kome se često 'vratim'. Izuzetno je blag pa jako odgovara mom dehidriranom licu, jer mi je iza njega osjećaj zatezanja (kojeg osjećam nakon svih gelova, čak i nakon umivanja čistom vodom) najmanji. Svi ostali gelovi mi puno više isuše kožu. Istina, on nešto slabije i očisti lice od šminke jer ne razvije mnogo pjene i sapunice, no ukoliko taj dan nisam nosila neku težu šminku ili se samo ujutro želim rješiti viška sebuma s nosa sigurno ću posegnuti za ovim gelom u toaletnom ormariću.

Balea Young gel za umivanje me prvenstveno privukao jako niskom cijenom. Košta oko 4 KM, i dostupan je u svim Dm-ovima. Ovaj gel je puno agresivniji nego prethodno spomenuti Avene, ali mi se jako sviđa iz razloga što zbilja ODLIČNO očisti lice od svih nečistoća. U mom slučaju koža traži nešto više hidratacije nakon njega, ali ću ga sigurno nastaviti kupovati zbog solidnog omjera cijene i kvalitete, iako mislim da bi najbolje odgovarao mješovitoj ili čak masnoj koži.

Himalaya Gentle Exfoliating Walnut Scrub je piling za lice koji me oduševio! Sadrži divlju jabuku, orah i ulje pšeničnih klica i mogu samo reći da mi jako odgovara! Oduvijek sam bila pobornik domaćih pilinga tipa med+šećer i godinama održavam ten pomoću njih, ali moram priznati da je razlika na licu stvarno ogromna. Prva razlika je u veličini eksfolirajućih zrnaca koja su u ovom pilingu JAKO sitna i fino izmljevena te nema osjećaja grebanja po koži nego samo jako ugodna masaža. Druga razlika je u tom njegujućem ulju koji kožu omekša i nahrani. Cirkulacija u koži mi se super potakne a lice mi je puno blistavije i to je to. Ja zadovoljna. :)


Nakon čiščenja i eksfolijacije lica dolazi hidratacija, i po mom mišljenju i iskustvu to su tri osnovne stavke za zdravu kožu-otkloniti nečistoće, rješiti se mrtvih stanica i vratiti vlažnost i lipide na normalnu razinu.

Afrodita Natural Lift hidratantni serum
 sam kupila na preporuku blogerice Dear Skin, i nisam se pokajala. Odlično vraća vlažnost i elastičnost licu ali i dodatno hrani i njeguje kožu. Prije ovog seruma sam koristila Balea Aqua Serum i Avene Soothing Hydrating Serum koji su potpuno drugačije teksture od ovog Afroditinog. Naime, Afrodita NL serum bez problema možete koristiti samostalno i bez kreme jer se puno sporije upija od dva prethodno spomenuta, ali i puno više njeguje kožu od njih jer ne vraća samo vlažnost nego ipak tu ima i nešto više masnoća, što se vidi i iz same teksture koja je kod njega dosta kremasta. Nije komedogen i nije mi izazivao nikakve neugodne reakcije na licu ni nakon mjeseci korištenja. Još jedan plus je i taj što u mom slučaju čini odličnu bazu za puder koji prekrasno 'sjeda' na kožu prethodno hidratiziranu upravo ovim serumom.


Avene Rich Hydrating Cream zajedno sa Avene gelom za umivanje čini dobitnu kombinaciju za nas suhokošce. Krema je izuzetno bogata i teksturom nešto gušća, hidratantna je a udio termalne vode je na prvom mjestu u sastavu. Nije komedogena i ima SPF 20. Koristim je svako jutro nakon umivanja i seruma, a na večer koristim samo nju bez seruma. Odlično njeguje i hidratizira, te mi oporavi suhe dijelove lica u jako kratkom roku. Relativno brzo se upija i ne ostavlja masni film na koži što je dodatni plus, zbog toga što većina drugih krema namjenjenih suhoj koži koje sam isprobala ostave taj jedan masni i sjajni sloj na koži koji je i više nego nepoželjan.

Na slici je i kokosovo ulje koje koristim za njegu svega, ali konkretno što se lica tiče ponekad ga nanesem na okoloočno područje i češće na vrat. Jako fino njeguje, miriše i brzo se upija. U pripremi je i obećani post o ovom ulju.

Još jedna stvar koju želim na kraju istaknuti je ta da je koža (osobito koža lica) često odraz unutarnjeg stanja organizma i nikako ne bismo trebali ignorirati upozorenja koja nam organizam preko nje šalje. Ja znam da je dehidriranost moje kože odraz loše studentske prehrane i manjka tekućine, pa se trudim to ispraviti. Često stres, manjak vitamina i minerala, brza hrana i smanjena tjelesna aktivnost jako loše utječu na stanje kože pa vam samo želim napomenuti, da bez obzira na godine treba osluškivati potrebe svoje kože i na kraju krajeva cijelog svog organizma i pokušati nadoknaditi sve ono manjkavo, jer bez obzira na svu šminku svijeta zdrav organizam i zdrava koža su daleko najljepši i nikad ne izlaze iz mode.

Jeste li isprobali neki od ovih proizvoda?
Imate li neke HG preparativne proizvode bez kojih ne možete živjeti?

Do idućeg čitanja velika :*



You may also like

52 komentara:

  1. Eto meni ideje za serum :)) A bas sam razmisljala da li cu Vichy ili nesto drugo, kad ono..:)I ovu Avene sa zadnje fotke vec dugo gledam..nju jos nisam isprobala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Baš se nadam da će ti odgovarati! Ako želiš isprobati kremu mogu ti poslati tester, imam od ove par testerića!

      Izbriši
  2. zanimljive stvarcice koristis a ja od njih nisam probala bas nista :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Avene optimale sam koristila jedno dvije godine. Ovisno o godišnjem dobu mijenjala sam samo visinu SPF faktora (ima i od 50). ODLIČNA je krema, ali izgleda da je mojoj koži dosadila, pa sam promijenila na La Rosche Posay Effeclar Duo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, meni je žao što kod nas nema La Rosche Posay proizvoda za kupiti a neke bih baš rado htjela isprobati. :)

      Izbriši
  4. nisam koristila ništa od ovoga, a zanima me himalaya peeling, gdje si ga kupila?

    OdgovoriIzbriši
  5. Imamo neke iste stvari, Balea roza gel za umivanje koji ja jako volim, i Avene rich kremicu koju sam koristila dok sam bial mladja, a i sad joj se nekad vratim, kao jednoj od omiljenih obicnih(pod tim mislim da nije antirid) krema.
    Taj piling Himalaya imam i ja, samo moj je onaj od marelice ako znas na koji mislim. Odlican je,a vjerujem i taj tvoj.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mene zanima kako se koristi taj serum,da li pre dnevne kreme ili posle ili mozda sam? Ja lice ujutru cistim pa nanosim dnevnu kremu iz avona solutions - complete balance za mesovitu kozu sa masnom t zonom,i uvece nocnu,pa me zanima onda kako bi trebala da koristim taj serum?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Serum možeš koristiti prije kreme ili umjesto kreme. Ja ga koristim prije kreme, nakon umivanja stavim serum, pustim par minuta da se upije i nakon toga kremu.

      Izbriši
  7. Drago mi je da si zadovoljna s Afroditinim serumom, ja sam ga potrošila valjda 4 komada do sada.

    Avene Rich Hydrating kremu sam također imala i bila zadovoljna, zanimljivo je kod mene da puno stvari isprobavam i kad napravim kaos uvijek se pokajnički vračam Avene kozmetici koja me uvijek spasi.

    Jako zanimljive stvari koristiš i svakako moram probati ovaj Hymalain piling, svi ga hvale a evo i ti si potvrdila da je dobar :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se za Avene, oni su jedina marka kozmetike koja je kod mene konstantna, ostalo isprobam ali se uglavnom vratim njima. Meni je piling stvarno dobar, baš me zanima kakav će se tebi pokazati, svakako nam piši ako ga isprobaš :)

      Izbriši
  8. Znaci Avene gel za umivanje je prva liga, mora da sam isprobala cijeli Avene asortiman jos u srednjoj skoli. Balein gel za umivanje i sama koristim, jedan od meni najboljih drogerijskih opcija. Na listi stvarcica koje koristis nasla sam jednu koju mi je drago vidjeti da koristis dok za drugu bih najradije vristala da bjezis od nje glavom bez obzira. Ona dobra je kokosovo ulje, tko za njega prije nije znao, zbog Mirande Kerr ga koristi. Ono zbog cega sam se sva smezurala je taj Himalaya piling sa ljuskom oraha. To je apsolutno najgora stvar po mom misljenju koju mozes uciniti svom licu tj. kozi svog lica. Te cestice orahove ljuske su neravne i ostre te svaki put kada njima trljas kozu ti ustvari pravis mini razderotine lica = mikroostecenja koze koja zasigurno nitko ne zeli. Posto sam sigurna da ta ideja jos kod nas nije "sjela" u mozgice, ne bi bilo lose da malo proguglas na tu temu, naravno ako za to budes imala vremena ili interesa. Dr.Perricone je veliki zagovaratelj onoga o cemu ja pricam i sustina je da manuelni abrazivni pilinzi cine vise steti nego koristi. Najbolja varijanta po pitanju pilinga za lice je hemijski piling tipa glikolne kiseline koju mozes nanositi i u vidu kreme ali o tome drugi put. Ako ti lice vapi za manuelnim pilingom kao moje, najbolja varijanta su ti pilinzi koji nemaju ni u kom slucaju cestice ljuske oraha, kostice breskve i sl. Eto, od mene mala sugestija, nadam se da ce biti korisna. Pozdrav iz Sarajeva :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A za komentar Anonimno dosta prije mene, u BiH znam da Himalayu drze u apotekama. Ako si iz Sa mogu ti napisati gdje kod nas ima.

      Izbriši
    2. Ne znam, iskreno ovaj piling je mala maca u odnosu na veličinu kristalića šećera koji sam koristila doslovno godinama i nikad mi se ništa loše od njega nije dogodilo, čak suprotno, jako dobro funkcionira na mojoj koži, jer da čini toliku štetu kao što ti kažeš sigurno bi se to dosad pokazalo u nekom obliku jer sam ja redovita s pilinzima i do sad bi sigurno bilo nekih posljedica. Svakako sam htjela isprobati i neke kemijske pilinge, i baš si me zaintrigirala s ovim te ću obavezno malo više proučiti tu temu. :) No u svakom slučaju vjerujem PUNO više svom iskustvu nego ikakvim studijama i znanstvenicima, jer ipak sve je to jako individualna stvar.

      Izbriši
    3. Kako god zelis, posljedice mikroostecenja ne mogu biti trenutne, posebno jos u tvojim godinama ali u svakom slucaju preporucujem proucavanje ove teme. Dr.Perricone je luksuzni brend za njegu koze i njega sam navela samo kao primjer, ako se malo zainteresujes za ovu temu otkriti ces jos mnogo poznatih zagovornika ovog pristupa pilinzima koze lica. Manuelni pilinzi su najjeftiniji i najrasprostranjeniji sto ne znaci najbolji. Nemoj me shvatiti pogresno, i sama ih koristim, samo niti slucajno ove poput Himalayinog. Iskustvo se gradi godinama, imamo svi mi jos mnogo toga nauciti i cijeli zivot ucenja je pred nama. Po tom pitanju ja vise vjerujem profesionalcima sa decenijama iskustva nego svojoj mladoj kozi koja nema niti jedne borice s time da su mi dugorocne posljedice i rezultati primarni nad trenutacnim. Svakako nesto za razmisljanje.

      Izbriši
    4. Razumijem, u svakom slučaju hvala ti za ovu sugestiju i svakako ću se bacit na proučavanje! :) Morat ću potražiti neki kemijski piling da isprobam pa da razmjenimo iskustva. Imaš li možda preporuku za neki koji ti se pokazao dobar?

      Izbriši
  9. Svidja mi se taj Afroditin serum! BAs cu da pogledam ima li ga kod nas. Nesto ga nisam vidjala. Probala bih i taj Balein gel, volim mirisljave stvari a i masnokozac sam. :/

    OdgovoriIzbriši
  10. Jel ovaj rozi gel piling ili obicni cistac...jer se u njemu vide neke druge male cestice, il sta vec? :) iako sam se snabdjela i gelovima, i pilinzima i maskama, kako covjek da odoli a da ne kupi jos? :)) Koliko je ta Avene hidratantna krema ako se sjecas?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obični gel bez pilinga, ima ove neke granule u sebi ali one se otope. Krema je oko 35 KM, ali nisam sto posto sigurna. Ma znam za gelove, ja ih uvijek imam bar 2-3 u stanu u Mostaru, i jedan kući obavezno:D

      Izbriši
  11. Volim ovo Baleino čudo, a kako imam mješovitu kožu, baš mi paše. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala ti za ovaj post,mislim da cu probati nesto od ovog,jer ja imam isto suvu kozu i nista mi ne pomaze(ili bar ja tako mislim) i sve sto koristim je dove sapun i bekutan krema u debelom sloju :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu, drago mi je ako sam od pomoći ;)
      Moj prijedlog je da probaš zamjeniti sapun sa nekim blažim gelom za umivanje, a bekutan kremu (koja nije baš sretno rješenje za kožu lica) zamjeniš nekom bogatijom kremom. Npr. Baleine kreme za lice uopće nisu loše a cjenovno su jako prihvatljive.

      Izbriši
  13. Baš lepa nega, sviđaju mi se i sami proizvodi. Jako me zanima post o kokosovom ulju, koristim ga i ja za razne stvari, ali nisam ga mazala na lice, pogotovo ne oko očiju, baš me interesuju tvoji utisci i način nanošenja :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Super ti je njega lica :) Moja mama koristi Afroditine kremice za lice, a većinom sam čula samo pohvale. Baš me zainteresirao ovaj Afroditin serum, potražiti ću ga :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Baš me zanima ovo kokosovo ulje :). Inače obožavam sve što miriše na kokos. Nedavno sam u dm-u kupila Alverdeovo ulje od kokosa(100ml) za njegu tijela i prekrasno miriše i njeguje.
    Čini mi se da je ovo kruto ulje? Koliko košta?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je, kruto je na sobnoj temperaturi (do oko 20tak stupnjeva), košta 7-8 KM.

      Izbriši
  16. Pročitala sam sve iako smo se razišle odmah na početku posta, jer ja imam masnu kožu. Ali zanimaju me uvijek ovakvi postovi i zanimljivi su za pročitati. I ja sam koristila ovaj Balein gel za umivanje i odličan je. Probaj od Essenca gel za umivanje, jako je blag, mislim da bi ti se svidio.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hoću ako uspijem kod nas uopće pronaći taj essence gel za umivanje, nisam ga dosad viđala..

      Izbriši
  17. Vec duze pratim tvoj beauty blog i nikako da ostavim komentar :) Pa evo koristim sada priliku! Odlican clanak kako njegujes svoje lice koje je btw. prekrasno, lucky you :) Balein gel sam davno koristila i sasvim je OK, posebno za tu cijenu. Afroditin serum sam takodjer otkrila zahvaljujuci blogerki Dear skin. Odlican je. Avene proizvodi su totalno dobri, iako, mala sugestija, nema potrebe da koristis kremu sa spf-om tokom noci :) Prvo, obicno takve kremice pune pore i prave mitesere a drugo, nema potrebe, nema sunca i bezveze se trosi :) Eto, lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Coco, i hvala na sugestiji, baš mi to nije uopće padalo na pamet. Odsad ću na večer koristiti samo serum i možda ubacim i Baleinu gel-kremu iz Aqua linije, baš sam ju nedavno uzela i sviđa mi se kako funkcionira uz Afroditin serum :)

      Izbriši
  18. Jako mi se sviđa tvoj blog :) Baš sam u potrazi za novom kremom za lice i ostalim preparatim za njegu, svakako moram probati ovaj afroditin serum (koristila sam onaj Balein i nije mi nikako odgovarao) a zaintrigirala si me i za Avene kremu :D

    OdgovoriIzbriši
  19. Koristim Avene serum i trazim mu sad zamenu posto mi je preskup, jer nema veze sto je afroditin serum iz lift kolekcije za bore, a mi ipak imamo mladalacku kozu? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nema nikakve veze, uopće nema nikakvog lifting efekta, samo predivna hidratacija :)

      Izbriši
  20. Hi darling :)
    I really love your blog! Maybe we can follow each other...
    Let me know :)
    Kisses
    Timeless Mode

    OdgovoriIzbriši
  21. Odlicne stvarcice
    http://milkandhoneyworld-divna.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  22. imam baleine kreme za lice iz linije young i za sad su mi ok. serum i krema od afrodite mi imaju doć ovih dana :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Mozes li mi reci gdje kupujes Avene proizvode, ili ako ima neka stranica za porucivanje. Iz BiH sam. Hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši