Makeup ner(e)d

Priprema kože za ljeto-kako do preplanulog tena?

/
26 Comments


Do prije par godina postizanje preplanulog tena za mene je bila znanstvena fantastika. Prirodno sam izuzetno svijetle kože, a zbog sklonosti madežima uvijek sam imala strah od pretjeranog izlaganja suncu. Svaki pokušaj dobivanja boje bi završio opeklinama i ljuštenjem kože, što je poprilično iritantno i krajnje besmisleno.
Zadnjih par godina sam počela prakticirati intenzivnu pripremu kože već u proljetno vrijeme i eksperimentirati s raznim proizvodima koji potiču tamnjenje i proizvodnju melanina, te sam napokon pronašla način kako "ubiti" zimsko bljedilo i dobiti i sačuvati nekoliko nijansi tamniju (ali i dalje relativno zdravu) kožu.


Moj najvažniji saveznik u dobivanju tamnije boje kože je beta karoten kojeg počnem piti početkom travnja.
Beta karoten (provitamin A) je prirodni antioksidans iz kojeg se u organizmu oslobađa vitamin A. Svi znamo da je vitamin A bitan za dobar vid, ali  je nešto manje poznato njegovo izuzetno povoljno djelovanje na zdravlje kože i sluznice, kao i pozitivan učinak na imunološki sustav organizma.
On ima zaštitnu ulogu jer djeluje na mlade stanice u dubljim slojevima kože i sluznice tako što im pomaže da sazriju te zamijene stare i odumrle stanice, a potiče i proizvodnju melanina (pigmenta kože).

Idealno bi bilo zadovoljiti potreban dnevni unos beta karotena prirodnim putem (iz voća i povrća), ali ja prva često ne stignem pojesti dovoljne količine iako obožavam voće i povrće, tako da sam se odlučila na suplementaciju. Vitamin A je topljiv u mastima, pa se njegova apsorpcija povećava uz obrok bogat zdravim masnoćama, tako da popijem jednu tabletu uz obrok i znam da sam u organizam unijela potrebnu dnevnu dozu.

Bitno je napomenuti da su neke studije pokazale negativan učinak beta karotena na pluća kod pušača, tako da ukoliko pušite dodatno se informirajte o suplementaciji beta karotenom.

Kod mene je redovno uzimanje beta karotena dva mjeseca prije ljeta i mora rezultiralo puuuuno bržim (zapravo ikakvim :D) tamnjenjem, bez ''izgaranja'' i opeklina. Do sad sam koristila samo Natural Wealth-ov beta karoten i zadovoljna sam djelovanjem.


Za tamnjenje kože neizbježno je sunčanje, no pri tom ne mislim na 10 sati ležanja i prženja na plaži, nego kraće normalno izlaganje u poslijepodnevnim satima. Marketinški stručnjaci su nam vremenom uspjeli nametnuti misao da kreme sa visokim zaštitnim faktorima sprječavaju pojavu melanoma i raznih karcinoma pa je tako stvorena iluzija da nam sunce ne može ništa ako se namažemo kremom (svi znamo one ljude koji namažu sloj kreme pa onda leže cijeli dan na najjačem suncu misleći da su zaštićeni). Jasno je k'o dan koliko je to pogrešno i kontradiktorno!

S druge strane, ne shvaćam ni ovu noviju modernu skupinu koja se boji i najmanje zrake sunca i štiti se opremom koje se ne bi posramili ni beduini u pustinji.

Jasno vam je da ne spadam ni u kakve ekstreme. Trudim se izbjegavati najjače dnevno sunce, a ukoliko se izlažem to je onda u poslijepodnevnim satima kad lice zaštitim kremom sa zaštitnim faktorom 50 (Vichy Capital Soleil SPF 50), a tijelo sa zaštitnim faktorom 30 (Collistar Moisturizing Tanning Spray SPF 30), plus sunčane naočale i šešir te litar vode u ruci. :D



Uz pripremu kože beta karotenom, marmelade i ulja za tamnjenje su u mom slučaju ključni za postizanje preplanulog tena. Collistar koncentrat u obliku marmelade sam prvi put koristila prošlo ljeto, a Coppertone ulje koristim već nekoliko godina za redom i oboje mi je odlično!
Kraće sunčanje nakon 17:00 bez ovakvih akceleratora tamnjenja ne bi donijelo nikakvu razliku u boji moje kože, no s jednim od ovo dvoje razlika je ogromna. Nakon par dana na moru dobijem tri-četiri nijanse tamniju kožu, a to je u slučaju svijetle puti poput moje i više nego odlično!

Par dodatnih savjeta:

-dan prije sunčanja napravite dobar piling čitavog tijela, ja to obično odradim ovakvim pilingom iz kućne radinosti
-pijte dovoljne količine vode da bi koža zadržala vlažnost i elastičnost
-nakon sunčanja, kožu nahranite bogatim losionom ili maslacem
-umjesto kupovnih ulja za tamnjenje možete koristiti i domaće orahovo ulje (no budite pažljivi da ne dobijete opekline!)
-termalna voda je odlična za osvježavanje lica i smirivanje iritacija za vrijeme boravka na plaži/bazenu
-za dodatno isticanje preplanulosti koristite losione sa sjajnim česticama ili suha ulja (moje omiljeno je Nuxe zlatno suho ulje).


Pripremate li kožu za ljeto? Koje proizvode koristite za zaštitu kože i tamnjenje?
Do idućeg čitanja Onion Head Emoticons 135





You may also like

Broj komentara: 26:

  1. Dobro si me napomenula da kupim beta karoten, svake godine pijem a ove sam skroz smaknula s uma. Za lice sam kupila avene cleanance dry touch spf 30, za tijelo cu nesto iz dm-a, a jedva cekam da pocnem koristiti collistar marmeladu i na plazi, iako sam je ovih prethodnih suncanih dana nosila i kad idem u grad, i vec sam dobila fine bojice. A mirise naaajljepse na svijetu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kupi, kupi pa pij bar mjesec dana :D Jesi već isprobala Avene kremu? Ja bi sebi neku novu za ovo ljeto, a Collistar marmelada je mljac mljac mljac!

      Izbriši
    2. Nedovoljno da ti prenesem neke utiske o njoj osim da je prelagana na licu, i da nisam primjetila da mi masti kozu dodatno, bas je dry touch... a ti svejedno nemas ispade na licu tako da ni ne moram cekati da ti kazem i te utiske oko gamadi. Meni je to najbitnije.

      Izbriši
  2. Hej. :)
    Gdje ima kupiti ovaj Collistar i ovo Coppertone ulje? I cijene? :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Collistar marmelada ima u parfumerijama, a Coppertone ulje u Dm-u. Meni je prošle godine prijateljica uhvatila ovu marmeladu i sprej na nekoj akciji za 50ak km, a ulje je čini mi se oko 15 km. Imaš super i L'Erbolario marmeladu u ljekarnama koja je isto jako hvaljena a košta 30ak km. :)))

      Izbriši
    2. E, hvala. :)
      Inače, super ti je blog. Samo naprid! ;))

      Izbriši
  3. E vidis i ja sam zaboravila beta karoten ove godine, pa snijeg nam pao za uskrs, gdje necu :D
    Dobijem ja boje i bez akceleratora, iako sam svijetla preko zime, a ne gorim. Ove godine imam collistar zahvaljujuci mom pajdi Melisi a i Afroditu sam uzela, bas me zanima kakva ce se pokazati. Za lice imam LRP Anthelios a za tijelo mi valja i Sun Dance.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A nije cudo da si zaboravila, stvarno :) Bas me zanima Afrodita marmelada, javi dojmove :*

      Izbriši
  4. Marmelada mi je zelja, ali trenutno nemam vremena (citaj: $$$ :D ) da je kupim.
    Ali vidjela sam u CM-u neku marmeladu od Afrodite pa mozda to probam jer jako tesko dobijam boju. Za lice Avene High Protection Mineral Cream SPF 50

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hihi, ima Afroditina ali nisam je probavala, nadam se da je ok. Ma i domace orahovo ulje je dobro samo treba paziti da se zastitis dodatno s SPF-om.

      Izbriši
  5. Ii kako funkcionise ova Collistar mermelada? Da li se stvarno od nje brže tamni? Voljela bi da napišeš posebnu recenziju o 2 zadnja proizvoda sa slike jer sam ja bijela k' sir i preko ljeta,a željela bi barem 2-3 nijanse tamniju kožu,tek da se ten izjednači sa licem. :)
    Inače blog je extra!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Namažem je u poslije podnevnim satima kad se malo više izlažem suncu i stvarno sam primjetila da od nje puno brže tamnim tako da je učinkovita :))

      Izbriši
  6. Prethodnih godina sam se "opasno" pripremala za tamnjenje kože, ali ove godine ću da se sakrivam u hladu i pokušati da ne dobijem nikakvu boju :) Kakva je Vichy Capital Soleil? Ubrzo bi mi trebala nova krema za lice sa spf-om, a nisam sigurna šta da kupim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je bila ok, koristila sam je pretežno na licu i madežovima. Nije baš mat, ja se od nje poprilično sjajim ali mi ne smeta toliko s obzirom na to da mi je koža suha, ali nije mi izazivala prištiće..

      Izbriši
  7. Baš kao i ti, imam velikih problema s tamnjenjem. Savjeti su odlični i iskušati ću ih. Pročitala sam sve tvoje postove i jednostavno si odlična: gramatički ispravna i teme su ti odlične.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E baš mi je jako drago pročitati ovakav kompliment! Hvala puno :)))

      Izbriši
  8. Super post! Ja brzo potamnim, ali bih uvijek još brže potamnila :D Inače prvo nanesem kremu sa zaštitnim faktorom i onda nanesem ulje od maslina i sunčanje počinje! Jedva čekam ljeto :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Cao, posto si koristila catrice rumenilo rosewood forest 060, mozes li mi reci koja je zamjena za njega ili neka slicna nijansa posto ga vise nema u ponudi? Hvala :****

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Artdeco je imao jako sličnu nijansu mono rumenila (#27) pa pogledaj kako ti se on čini.

      Izbriši
  10. Dok sam bila mlađa :D suncala sam se maksimalno.. Sad dolazim malo tamnija s mora( to je ono sto se uhvati sunca dok se kupas i setas ) :D , jer nisam nesto fan tamnijeg tena. Inace sam bas blijeda.. U svakom slucaju Avene mi je the best!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ukoliko se na 5 minuta pojavim na suncu preko dana, na koži će osvanuti plikovi 😞 tako da se rijetko kada izlažem suncu, uvijek je to poslije 17.00 pa nikada ne dobijem nikakve nijanse ali poslušat ću te, krećem sa beta karotenom i spremanjem za august koji će cijeli biti proveden na plaži. Već su traume počele i razmišljanja kako ću i šta ću. Javljam utiskee 😍

    OdgovoriIzbriši